Μάρκου: Η πανδημία και το ήθος της εξουσίας

Δεν χρειάζεται να γυρίσουμε ένα χρόνο πίσω για να δουμε τι λάθη έγιναν στη διαχείριση της πανδημία.  Άλλωστε θα φαντάζουν τόσο μακρινά. Ας δούμε τι έγινε στη χώρα μας το τελευταίο τρίμηνο στο όνομα της πανδημίας για την πανδημία. 

Αρχές του χρόνου, ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη, που με περίσσιο θράσος είπε τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιβαρύνουν το λιανεμπόριο και μετά απο 2 μέρες άρον, άρον έκλεισαν το λιανεμπόριο τον Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή που η Αγγλία ξεκινούσε τους εμβολιασμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση  ξεκινούσε εισαγωγές εμβολίων. Με αποτέλεσμα σήμερα, εμείς να έχουμε εμβολιάσει το 8,5% του πληθυσμού μας, ενώ η Σερβία πολύ πάνω απο το 40%, Μάλτα και Ουγγαρία πάνω απί το 50% του πληθυσμού και να ακολουθεί το Ισραήλ  με τα ίδια ποσοστά. Την ίδια στιγμή έρχονταν στη δημοσιότητα άρθρα που φανέρωναν την κατάσταση που βρίσκονταν τα νοικοκυριά, βουτιά κατά 70% στις παραγγελίες πετρελαίου, στην καρδιά του χειμώνα, τον Ιανουάριο. Με τσέπες άδειες, σπίτι παγωμένα, κλειστές επιχειρήσεις, ανεργία στα ύψη. Το μέλλον σκοτεινό και αβέβαιο. Αν αυτό δεν είναι φτώχεια, τότε τι είναι; Αρχές Φεβρουαρίου, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη, έστειλαν επιστολή, στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αναφέροντας ότι του αφήνουν τα κλειδιά των μαγαζιών τους, μαζί με όλους τους λογαριασμούς. Ο κλάδος της εστίασης εξέπεμπε SOS με τον πιο αληθινό, υπερήφανο και ειρωνικό τρόπο. Χωρίς εντυπωσιασμούς, φωνές, υστερίες, παρακλήσεις. Έτσι όπως αρμόζει σε επαγγελματίες, νοικοκυραίους, οικογενειάρχες.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το πέρασμα της ‘’Μήδειας’’ και το δώρο που έκανε η κυβέρνηση στις εταιρείες διαχείρισης της εθνικής οδού, 1.000.000 ευρώ την ημέρα, για όσες μέρες ήταν κλειστή η εθνική οδός, φυσικά με υπογραφή υπουργού. Τις ίδιες μέρες ακριβώς 40.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ηλεκτρικό, διότι η μονοπωλειακή ΔΕΗ δεν φρόντισε να φτιάξει υπόγειο δίκτυο. Όχι με δικά της χρήματα αλλά της Ε.Ε. Τις ίδιες ακριβώς μέρες, αξέχαστο,  και το πλιάτσικο των αρίστων, ηθικών, έντιμων, συζύγων και στελεχών της κυβέρνησης, που διαγκωνίζονταν για το ποιος θα πρωτοκάνει το εμβόλιο εκτός σειράς.

Ο Μάρτιος ξεκίνησε με ξύλο. Εικόνες ντροπής στη Ν. Σμύρνη, αναίτια βία και ξύλο σε πολίτες απο την αστυνομία, για μια βόλτα στην πλατεία. Λίγες μέρες αργότερα, πολίτες ξυλοκοπούν αστυνομικό. Οι περισσότεροι, θέλω να πιστεύω, θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα όπου ούτε αστυνομικός να σαπίζει στο ξύλο πολίτες, ούτε πολίτες αστυνομικούς. 

Συγχρόνως, έχουμε και τις απευθείας αναθέσεις στο όνομα της πανδημίας. Εσχάτως μάθαμε πως για  το webex οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν 2 εκ. Ευρώ, απευθείας ανάθεση απο την κ. Κεραμέως. Στην ίδια γραμμή και η γενική γραμματέας κ. Νικολάου, ο χορός των απευθείας αναθέσων καλά κρατάει. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα, υπουργός και Γ.Γ. υπουργείου θα έκαναν απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων και δεν θα ζητούνταν από τους προϊσταμένους τους, οι παραιτήσεις τους; Προφανώς ή δρουν κατ’ εντολή ή τις καλύπτουν για προσωπικούς λόγους. 

Τέλη Μαρτίου, ο υπουργός Ανάπτυξης μας ενημερώνει πως για να ανοίξει το λιανεμπόριο, πρέπει να στέλνουμε νέο sms αυτή τη φορά στο 13032 ( είμαστε η μόνη χώρα που στέλνει sms για τις μετακινήσεις). Θέλω να μάθω τι συμβόλαιο έχει κλείσει η Deutsche Telecom ( cosmote ) για αυτή την αφοσίωση μας στα sms; Πόσα παίρνει ο πάροχος και πόσα θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος;

Ο Απρίλιος ανοίγει με σκάνδαλα και ένα πρωθυπουργό εξαφανισμένο. Τελευταία εμφανιση του κ. Μητσοτάκη την Παρασκευή 2 Απριλίου, που από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε το άνοιγμα του λιανεμπορίου και μετά από 2- 3 ώρες, δημοσιογράφοι (ως άλλοι υπάλληλοι του πρωθυπουργού ) να ανακοινώνουν πως τα μαγαζιά θα παραμείνουν κλειστά σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη αλλά να μείνουν ήσυχοι γιατί θα τους δώσουν χαρτζιλίκι. Μία μέρα αργότερα, μαθαίνουμε για το σκάνδαλο Φουρθιώτη και πως κάποιος του έδωσε θάρρος ή μπορεί να το πήρε και μόνος του για κάποιο πολύ ισχυρό λόγο και απειλούσε τον σημερινό κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και πρώην υπουργό κ. Βρούτση ( ο πρωθυπουργός συνεχίζει να είναι εξαφανισμένος, ούτε γι’ αυτό το θέμα πήρε θέση ) με εντολή ποιου είχε προστασία απο την ελληνική αστυνομία ο κ. Φουρθιώτης, τα χρήματα θα τα επιστρέψει, το λαλίστατο Μαξίμου έχασε την φωνή του για το συγκεκριμένο θέμα; Και τέλος από καταγγελίες άλλου βουλευτή, μαθαίνουμε πως η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει σταδιακά το ΑΣΕΠ, προσθέτοντας κάτι νέο – παλιό, την συνέντευξη, με απώτερο σκοπό, να προωθήσει ημέτερους στο δημόσιο.  Όλα αυτά λόγω πανδημίας !

Αυτά τα λίγα τους τελευταίους 3 μήνες, με γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν μάχη στα νοσοκομεία, με ασθενείς στους διαδρόμους ( διότι αν έφτιαχναν περισσότερες ΜΕΘ θα γινόμασταν Μπέργκαμο ), με παραπάνω από 8.500 νεκρούς και υπό κατάρρευση το πρόγραμμα εμβολιασμών. Δεν φοβόμαστε όμως σε 2 άντε 3 μέρες θα έχουμε νέα δημοσκόπηση που θα μας παρουσιάζει τα υψηλά ποσοστά και την επιτυχία  της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και το πόσο δημοφιλής είναι ο πρωθυπουργός. 

Η Κατερίνα Μάρκου είναι πρώην βουλευτής

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας