Λειψοί: Ένα covid – free νησί
Ο δήμαρχος Λειψών στο Propago: Αισιοδοξούμε πως η τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη από την περσινή

Υπό τις αντίξοες ακραίες πολεμικές συνθήκες που βιώνουμε το τελευταίο σχεδόν ενάμιση χρόνο λόγω της πανδημίας, οι Λειψοί επέδειξαν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό τουριστικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε. Ήδη από πέρσι τα μηνύματα από την αγορά ήταν πολύ θετικά και για αυτό άλλωστε η πληρότητα σε ορισμένες περιόδους έφτασε μέχρι και το 100%.  

Μεγάλη σημασία έχει σε αυτό, πως κατορθώσαμε να παραμείνουμε covid-free με μηδενικά κρούσματα και αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα. 

Δεν θα σας κρύψω βέβαια πως η πανδημία έχει προκαλέσει και σε εμάς πολλές ανατροπές. Πλέον του ενός έτους τώρα το νησί μας μετρά ανυπολογιστες οικονομικές απώλειες και ταυτόχρονα επικρατεί δυσφορία από τα περιοριστικά μέτρα που μοιάζουν να μην έχουν τέλος όπως σε όλη την Ελλάδα. Στα προαναφερθέντα εαν προστεθεί πως είμαστε ένας μικρός ακριτικός τόπος με λιγοστά εφόδια από την Πολιτεία, κατανοείτε πως οι κάτοικοι είναι άξιοι θαυμασμού,  κάνοντας από μέρους τους πολλές υπερβάσεις, ειδικά στην δύσκολη αυτή περίοδο.  Αυτονόητη, λοιπόν, είναι η αβεβαιότητα από τους συντοπίτες μας για το άγνωστο όπως σε όλο τον πλανήτη και φυσικά υπάρχει συνεχώς η ανησυχία μήπως ο κορονοϊός «χτυπήσει» και την δική μας «πόρτα». Η ανησυχία αυτή όμως ενισχύει και την εγρήγορση ώστε να λειτουργεί η τοπική κοινωνία με μεγαλύτερη σύνεση. Καταλαβαίνουμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. 

Στον αντίποδα, οι εμβολιασμοί που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη δεύτερη φάση τονώνουν το κλίμα αισιοδοξίας καθώς μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι συμμετοχές που εκδηλώνουν την ανάγκη να εμβολιαστούν και σε συνεργασία με τους αρμόδιους  φορείς έχουμε λειτουργήσει πολύ οργανωμένα στους ακριτικούς Λειψούς, ώστε να οδηγηθούμε μέχρι στιγμής στο αποτέλεσμα των μηδενικών κρουσμάτων, σε ένα αποτέλεσμα υπερηφάνειας.

Η αλήθεια είναι πως η ασφάλεια και η ποιότητα του προορισμού έχει διαδοθεί ευρέως στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ακόμη και η Ένωση Γερμανών Συντακτών ανέδειξε πρόσφατα το νησί μας ως covid-free πρότυπο προορισμού. Όλα αυτά μας κάνουν να αισιοδοξούμε πως η τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη από την περσινή και θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε ένα μεγάλο μερίδιο σε σχέση με τις επιδόσεις του 2019.

Αυτή τη στιγμή, όλοι αντιλαμβανόμαστε το αυξημένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα που δύναται να μετουσιωθεί σε κρατήσεις αν επιμείνουμε σε εθνικό επίπεδο σε μια πειθαρχημένη και υπεύθυνη στάση ώστε οι εμβολιασμοί να… προλάβουν από φέτος να εξελιχθούν σε «τονωτική ένεση» για τον τουρισμό και τις τοπικές οικονομίες μας. Αν μη τι άλλο, οι Λειψοί αποδεικνύουν πως παρά την ακριτική τοποθεσία και τα λιγοστά εφόδια που τους διαθέτει η Πολιτεία, μπορεί ακόμη και ένας μικρός νησιωτικός τόπος να κάνει τη διαφορά και να δώσει το στίγμα του. Παγκοσμίως.

Η “αιχμή του δόρατος”  στην προσπάθεια μας αυτή είναι, επιπλέον της ποιότητας και της ασφάλειας, το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, οι εξωτικές παραλίες, η δυνατότητα εξερεύνησης στα 24 νησάκια των Λειψών, η αυθεντική τοπική κουζίνα, η γραφικότητα του χωριού μας, οι αναζωογονητικές δραστηριότητες και… το χαμόγελο των κατοίκων! 

Χωρίς υπερβολή, οι Λειψοί μπορούν να αποτελέσουν το καλύτερο διάλειμμα για όλους, από το βαρύ ψυχολογικό κλίμα της εποχής.


Ο Φώτης Μάγγος είναι Δήμαρχος Λειψών 

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας