Δεξιός λαϊκισμός
Η Αναπληρώτρια Γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Βάσια Αναστασίου, στο Propago: Η δοκιμασμένη συνταγή από το χρονοντούλαπο της πολιτικής της ιστορίας

Μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2019 από την Κυβέρνηση της ΝΔ, με σύνθημα «Επιστροφή στην κανονικότητα» παρατηρούμε μια επιστροφή της πολιτικής της λαϊκής ή κατά άλλους της λαικίζουσας δεξιάς. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζοντας ότι δεν έχει σχέδιο επαναφοράς της κοινωνίας σε ρυθμούς μετα-μνημονιακής κανονικότητας, χρησιμοποιεί μια δοκιμασμένη απο αυτή συνταγή, την οποία ανασύρει από το χρονοντούλαπο της πολιτικής της ιστορίας. Η γνώστη συνταγή αποτελείται από ενοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων, δημιουργία στρεβλής πραγματικότητας, εμπορία αναγκών και παροχής υπηρεσιών στους ημετέρους. Γίναμε μάρτυρες από την πρώτη στιγμή του «βορειοκορεάτικου» μοντέλου χρησιμοποίησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πληρωμένων κονδυλοφόρων που προσπαθούν να κάνουν «το κρέας ψάρι», υπερασπιζόμενοι το «αλάθητο» του μεγάλου ηγέτη.Η πληροφόρηση πολλές φορές δεν είναι αντικειμενική αλλά εναρμονίζεται με την επικοινωνιακή τακτική του επιτελικού κράτους, απομονώνοντας την πραγματικότητα.

Ευτυχώς ακόμα δεν έχει καταργηθεί το διαδίκτυο, διαφορετικά υπήρχε η πιθανότητα να ανακαλύψουμε μια μέρα ότι η Εθνική μας ομάδα κέρδισε το «Μουντιάλ» στο ποδόσφαιρο.Υπάρχει και έχει καταφανεί από τις διάφορες μετρήσεις των διεθνών παρατηρητηρίων ότι στην Ελλάδα υπάρχει έλλειμα αντικειμενικής ενημέρωσης και πληροφόρησης. «Για όλα φταίνε οι προηγούμενοι» σύμφωνα με τον δεξιό λαικισμό. Ακόμα και για τον πρόσφατο σεισμό στην Θεσσαλία μπορεί να ειπωθεί ότι προκλήθηκε από συντονισμένο χτύπημα των ποδιών από προβοκάτορες της αντιπολίτευσης. Το αποκορύφωμα της διαστροφικής στρέβλωσης της πραγματικότητας στα πλαίσια του ολοκληρωτικού δεξιού λαικισμού είναι κατά καιρούς δημοσκοπήσεις με ερωτήσεις κατάλληλα φτιαγμένες ώστε οι απαντήσεις να ενισχύουν πάντα το προφίλ του κ.Μητσοτάκη και της «κεντρώας» πολιτικής του.

Αλίμονο αν ο υποτιθέμενος κεντρώος ψηφοφόρος απάντησε «ναι» στα φαινόμενα βίας και σκληρής καταστολής που διαδραματίζονται καθημερινά στις πλατείες, παρουσία οικογενειών.

Αλίμονο αν ο κεντρώος ψηφοφόρος απάντησε «ναι» σε σχέδια ακορντεόν της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ κινδυνεύουμε να επαναλάβουμε στην χώρα μας τα αποτελέσματα της Βόρειας Ιταλίας πριν έναν χρόνο. 

Αλίμονο αν ο κεντρώος ψηφοφόρος απάντησε «ναι» στην πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών με τα καλύτερα βιογραφικά που έχουν υπάρξει στα 200 χρόνια ιστορίας της Νεώτερης Ελλάδας. 

Αλίμονο αν ο κεντρώος ψηφοφόρος απάντησε «ναι» στον τιμωριτικό νεοφιλελευθερισμό του κ.Μητσοτάκη και της παρέας του για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας από τους λίγους και εκλεκτούς της μετανεωτερικής αστικής τάξης της χώρας μας.

Αλίμονο αν ο κεντρώος ψηφοφόρος παράκουε τις νομικές συστάσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και υιοθετούσε το εκδικητικό μένος του κ.Μητσοτάκη στην υπόθεση Κουφοντίνα, με αποτέλεσμα να γίνει η χώρα μας η πρώτη στην Ευρώπη μετά από 40 χρόνια με νεκρό απεργό πείνας (θάνατος του Bobby Sands επί Κυβέρνησης Thatcher).

Αλίμονο αν ο κεντρώος ψηφοφόρος θα υιοθετούσε τα «δύο μέτρα και σταθμά» στα πρόστιμα σε πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα ενώ από την άλλη τελούνται οργανωμένες συγκεντρώσεις και γεύματα στην Ικαρία ή βόλτες στην Πάρνηθα.

Ζούμε μια εποχή από την Μεταπολίτευση που η εκλεγμένη Κυβέρνηση δεν παραπαίει πολιτικά μόνο (έλλειψη στρατηγικής) αλλά πνίγεται μέσα στον τακτικισμό με στόχο την εξαφάνιση όλων των παρακαταθηκών και κατακτήσεων του λαϊκού κινήματος. Ο αγώνας όλων μας, πέρα από την προάσπιση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, πέρα από την διαφύλαξη της Κοινωνικής μας Απελευθέρωσης και της Αξιοπρέπειας μας, είναι περισσότερο από ποτέ αγώνας για την προάσπιση των Δημοκρατικών Διαδικασιών, της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και την εξάλειψης του Δεξιού-Φασιστικού Λαικισμού.

Η Βάσια Ν. Αναστασίου είναι Αναπληρώτρια Γραμματέας Επικοινωνίας στο Κίνημα Αλλαγής και Δικηγόρος-Δημοσιογράφος

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας