Αστυνομία Κύπρου: Προστασία και εμπιστευτικότητα στα ανήλικα θύματα σεξουαλικής  παρενόχλησης
Ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Κοινωνικής Ευθύνης της Αστυνομίας Κύπρου, Χρίστος Ανδρέου, στο Propago

Η στοχευμένη και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών βίας στην οικογένεια, της έμφυλης βίας αλλά και οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Αστυνομία Κύπρου. Οι ενέργειες που καταβάλλονται με στόχο την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων είναι συνεχείς και πολλαπλές εστιάζοντας τόσο στον προληπτικό όσο και στον κατασταλτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, λόγω και της αύξησης των περιστατικών που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία της Αστυνομίας αποφάσισε τη δημιουργία των επαρχιακών κλιμακίων διερεύνησης υποθέσεων και καταγγελιών βίας στην οικογένειας, με την εξειδίκευση των μελών τους στη διαχείριση των καταγγελιών αυτών. Έτσι, την 1η Σεπτεμβρίου 2020 άρχισε τη λειτουργία του το πρώτο κλιμάκιο στην επαρχία Λεμεσού ενώ σταδιακά ακολούθησε η λειτουργία κλιμακίων και στις άλλες επαρχίες.

Τα επαρχιακά κλιμάκια υπάγονται στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης και στελεχώνονται από έμπειρα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία έχουν τύχει σχετικής εξειδικευμένης εκπαίδευσης για να ανταποκρίνονται πλήρως στα καθήκοντά τους, ενώ έχουν άμεση συνεργασία με το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων της Κυπριακής Αστυνομίας. Το συγκεκριμένο Γραφείο παρακολουθεί τη διερεύνηση υποθέσεων βίας στην οικογένεια, έμφυλης βίας και κακοποίησης ανηλίκων και καθοδηγεί τους εξεταστές των υποθέσεων αυτών με εισηγήσεις και απόψεις. Επίσης, αναλαμβάνει τη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, παγκύπρια, με τη συνδρομή των Επαρχιακών Αστυνομικών Διευθύνσεων και άλλων Τμημάτων / Υπηρεσιών / Γραφείων, όπου αυτό απαιτείται.

Τελευταίες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης
Το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων διερευνά και τις υποθέσεις των σεξουαλικών παρενοχλήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Μετά την πρώτη επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες που αφορούσαν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, με αποτέλεσμα να διερευνώνται μέχρι στιγμής 27 συνολικά καταγγελίες. Η διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων γίνεται από τα μέλη του Ειδικού Κλιμακίου, τα οποία είναι εξειδικευμένα και πλήρως καταρτισμένα ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στα καθήκοντά τους.

Πρόκειται για πολύ ευαίσθητες υποθέσεις οι οποίες τυγχάνουν λεπτού χειρισμού από τα μέλη της Αστυνομίας. Η καταγγελία του θύματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διερεύνησή της αλλά και για την προσαγωγή των δραστών ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Οι όποιες πληροφορίες δίδονται στην Αστυνομία τυγχάνουν αξιολόγησης, διερεύνησης και εμπιστευτικού χειρισμού από τους ανακριτές και διερευνώνται με κάθε υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Πορεία των υποθέσεων που έχουν καταγγελθεί

Κάποιες υποθέσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ κάποιες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της διερεύνησης. Δέκα από αυτές έχουν ήδη καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ άλλες δύο βρίσκονται στο στάδιο ετοιμασίας των κατηγορητηρίων. Δύο υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για οδηγίες ως προς τον παραπέρα χειρισμό τους. Δεν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την πορεία διερεύνησης αυτών των σοβαρών υποθέσεων. Κάθε υπόθεση είναι ξεχωριστή και τυγχάνει ξεχωριστού χειρισμού, οπόταν κάθε υπόθεση παίρνει την πορεία της και αφού ολοκληρωθεί η διερεύνησή της οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης. Αναλόγως των εξελίξεων που θα προκύψουν, των μαρτυριών και των καταθέσεων που θα ληφθούν, θα ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες για την πλήρη διερεύνησή τους, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την προστασία των θυμάτων.


Ο Χρίστος Ανδρέου είναι Ανώτερος Υπαστυνόμος, Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Κοινωνικής Ευθύνης – Αρχηγείο Αστυνομίας Κύπρου

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας