Αντί μνημοσύνου για τον Σωκράτη Χάσικο
Ο Αντώνης Στυλιανού αποχαιρετά τον Σωκράτη Χάσικο: Αιωνία σου η μνήμη Υπουργέ μας! Η ευθύτητα σου θα μας λείψει

Η είδηση του αδόκητου χαμού του πρώην Υπουργού Άμυνας, Εσωτερικών και βουλευτή επί σειρά ετών Σωκράτη Χάσικου ήταν απρόσμενη. Γνωρίζαμε, φυσικά, όλοι τον δύσκολο αγώνα που έδινε ο μακαριστός Υπουργός με την επάρατη νόσο. Γνωρίζαμε, ταυτόχρονα, το αγωνιστικό του πνεύμα και τον χαρακτήρα του που μας μάθαινε, από παιδιά, να μιλούμε ανοικτά, ίσια και ευθέως. 

Αν και γνώριζα τον Σωκράτη Χάσικο από τα παιδικά μου χρόνια και την ενασχόληση μου από νωρίς με τα κοινά, αυτό που έχει χαραχθεί στην μνήμη μου από την δράση του ήταν την 2α Απριλίου 2014. Σε παρέμβασή μου τότε σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού και ερωτώμενος σε σχέση με διαδικασία επί παραβάσει που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινούσε για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/93/ΕΚ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων της αναφέρθηκα στην διαδικασία, με αναφορά στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, έκρουσα τον κώδωνα τον κινδύνου. Ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, με το πέρας της παρέμβασής μου με παίρνει τηλέφωνο. «Ρε τσιάκκο», μου λέει, «αν πα και παρεξηγήθηκε αυτό που είπες.» «Υπουργέ μου», του λέω, «εν φρέσκα είδηση και πρέπει να αντιδράσουμε πριν να ξεκινήσει η διαδικασία.» «Ρε Αντώνη, αύριο το πρωί να βρεθούμε και να κάμουμε ό,τι πρέπει – οι γιατί εν το πρόστιμο, αλλά γιατί εν πολλά ευαίσθητο το θέμα και ξέρω και ξέρεις το ενδιαφέρον και των δύο μας για τα θέματα τούτα.» Την επόμενη μέρα, το θέμα διευθετήθηκε. Ντόμπρα και σταράτα, με πράξεις και όχι λόγια ο μακαριστός Χάσικος ανέλαβε δράση και ως Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε περήφανοι που οι διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου σε θέματα καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και της προστασίας των θυμάτων αλλά και της καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας τυγχάνουν έκτοτε εφαρμογής στην Κύπρο. 

Ο Σωκράτης Χάσικος δεν ήταν απλά μια πολιτική φιγούρα στην πολιτική χοάνη της Κύπρου. Ήταν ένας άνθρωπος που χάραξε με τον τρόπο του την ιστορία της πολιτικής στην μεγαλόνησο. Είτε διαφωνούσες ή συμφωνούσες με αυτόν, μπορείς να αντιληφθείς το μεγαλείο του ανδρός, την απώλεια του οποίου θρηνούμε σήμερα. Είτε θυμούμενοι την ανακοίνωση του για τον χαμό του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και άλλων τεσσάρων στελεχών, είτε την παραίτησή του για λόγους υγείας, είτε το ντόμπρο του χαρακτήρα του και τις επικρίσεις και επευφημίες, ο μακαριστός Υπουργός παραμένει στην μνήμη μας ως ο φίλος Σωκράτης που ίσια διεξήλθε του πολιτικού στίβου.

Αιωνία σου η μνήμη Υπουργέ μας! Η ευθύτητα σου θα μας λείψει.  


Ο Δρ. Αντώνης Στ. Στυλιανού είναι Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent) και Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας