Ο Ερντογάν κλέβει το μέλλον της Κύπρου λίγο-λίγο
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού στο Propago για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την τουρκική επιθετικότητα

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν είναι απλώς κρίσιμες, είναι ιστορικές. Μπροστά στα μάτια μας ο Ερντογάν κλέβει το μέλλον της Κύπρου λίγο-λίγο.  Κλιμακώνει την επιθετικότητα του επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα. 

Ως ΑΚΕΛ καταδικάζουμε τις τουρκικές προκλήσεις με ένταση, σε όποιο βήμα βρεθούμε. Με την ίδια ένταση καταγγέλλουμε την πολιτική της Άγκυρας σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Με τη συνεχιζόμενη κατοχή και τον εποικισμό απειλεί ευθέως την επιβίωση του λαού μας στη γη που τον γέννησε. 

Προειδοποιήσαμε ότι το διαπραγματευτικό κενό θα έδινε χώρο στην τουρκική επιθετικότητα

Η πολιτική του καθενός κρίνεται από τα αποτελέσματα της. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της πολιτικής του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό είναι καταθλιπτικά. Μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά προειδοποιούσαμε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο εγκυμονούσε κινδύνους για νέα σοβαρά τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Δεν εισακουστήκαμε. Προειδοποιήσαμε ότι το διαπραγματευτικό κενό θα έδινε χώρο στην τουρκική επιθετικότητα για να προχωρήσει σε προκλήσεις στην ΑΟΖ. Δεν εισακουστήκαμε.  Σήμερα αποδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο ότι το μοναδικό πραγματικό δίλημμα που έχουμε ενώπιον μας είναι ομοσπονδία ή διχοτόμηση. Αυτό είναι και μια απάντηση προς όσους θέτουν θέμα εγκατάλειψης της ομοσπονδίας, νέες ιδέες ή ακόμα και να βάλουμε στο τραπέζι την πρόταση για ενιαίο κράτος. 

Εμείς επιμένουμε να λέμε ότι η μόνη εφικτή λύση είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται από τον ΟΗΕ.  Είναι το μόνο σημείο στο οποίο μπορούν να συναντηθούν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι που θέλουν λύση. Με τη λύση πρέπει να κατοχυρώνονται και να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των κυπρίων πολιτών. Αυτή πρέπει να βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και να αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. 

Η λύση πρέπει να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Τα πράγματα είναι σήμερα 3,5 χρόνια μετά το Κραν Μοντανά πολύ πιο δύσκολα. Στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρέθηκε ο Ερσίν Τατάρ, ένας πολιτικός εκφραστής των επιδιώξεων του Ερντογάν για λύση δύο κρατών. Την ίδια στιγμή η Τουρκία κλιμάκωσε την επιθετικότητα και την προκλητικότητα της. Γι’ αυτό επιβάλλεται η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει βούληση και να βρεθεί βήματα μπροστά. Να θυμίσει σε όλους τα συμφωνηθέντα με την τουρκοκυπριακή και διεθνή κοινότητα, τα όσα προνοούν τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Να απαιτήσει τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και απόσυρση των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων. Πάνω από όλα να συνειδητοποιήσουν ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ ότι είμαστε στο μηδέν. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες παλινδρομήσεις, δεν  υπάρχουν άλλα περιθώρια. Αλλιώς θα θυσιαστεί η Κύπρος στο βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να προχωρήσει αποφασιστικά. Να διακηρύξει την προσήλωση του στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να εκφράσει την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που είχε μείνει με την Κοινή Διακήρυξη του 2014, το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τις συγκλίσεις, επαναβεβαιώνοντας την ισχύ τους. Να επαναβεβαίωσει ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.  Να εκφράσει την ετοιμότητα της πλευράς μας να υποβάλει στον κατάλληλο χρόνο γεφυρωτικές προτάσεις για τα εκκρεμούντα θέματα του Πλαισίου του Γενικού Γραμματέα με στόχο τη σύντομη κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη. Να υποδείξει ότι με την κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη θα μπορεί να συζητηθεί το ζήτημα της εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων στα θέματα του φυσικού αερίου. Να τολμήσει να μιλήσει και για την επόμενη μέρα, την προοπτική που υπάρχει στα ζητήματα αυτά μετά τη λύση του Κυπριακού. Ως ΑΚΕΛ υποβάλαμε ολοκληρωμένη πρόταση για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν τώρα στον κ. Αναστασιάδη από τις 8 Δεκεμβρίου 2020. 

Η τουρκική επιθετικότητα απειλεί ευθέως την Κύπρο

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αν ακολουθηθούν αυτές οι εισηγήσεις η Τουρκία και ο κ. Τατάρ θα συνεργαστούν για να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου.  Είναι, όμως, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να πείσουμε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα για τη δική μας ειλικρινή πρόθεση. Αυτό θα ενισχύσει την προσπάθειά μας για αποτροπή περαιτέρω διχοτομικών ενεργειών και τουρκικών μεθοδεύσεων για λύση δύο κρατών ή/και συνομοσπονδίας. Η τουρκική επιθετικότητα απειλεί ευθέως την Κύπρο και την επιβίωση του λαού μας. Γι΄αυτό πρέπει να διερωτηθούμε: θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και θα παραδώσουμε την πατρίδα μας στην Τουρκία ή θα παλέψουμε για να τη σώσουμε; Ας αναλογιστούμε όλοι τι υπέφερε η Κύπρος. Πόσο πάλεψε για να κρατηθεί όρθια. Ας αναλογιστούμε τι διακυβεύεται. Αν η διχοτόμηση επικρατήσει, δεν θα χαθεί απλώς η μισή Κύπρος. Θα χαθεί η Κύπρος ολόκληρη. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να το επιτρέψει αυτό. Θα συνεχίσει να παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική. 

Ο Άντρος Κυπριανού είναι ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας