Κύπρος: Ο πρώτος ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής που “σπάει” την κομματική εξάρτηση

Ο Ανδρέας Χρίστου γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1987 στην Λευκωσία και έχει μεγαλώσει στην περιοχή της Λακατάμιας. Αφού ολοκλήρωσε με Άριστα το Λύκειο, εκπλήρωσε την 25μηνη στρατιωτική του θητεία και αφού είχε επιτύχει προηγουμένως εισαγωγή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης μετέβηκε εκεί από όπου έλαβε το πτυχίο της Νομικής. Ακολούθως έλαβε μεταπτυχιακό στο «Ποινικό Δίκαιο των Εξαρτήσεων» με βαθμό Άριστα και εν συνεχεία ασκώντας την δικηγορία αποτελεί Υποψήφιο Διδάκτορα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2019 δημιούργησε και διευθύνει δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία, το οποίο εργοδοτεί την παρούσα χρονική στιγμή 10 νέους ανθρώπους.

1. Είστε ο πρώτος Ανεξάρτητος Υποψήφιος της Επαρχίας Λευκωσίας, που διεκδικεί μία έδρα στην Βουλή στις επερχόμενες εκλογές Μαΐου. Γιατί επιλέξατε το δρόμο της «ανεξαρτησίας» κι όχι ενός πολιτικού συνδυασμού; Κάτω από την “ομπρέλα” ενός κόμματος δεν θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα για εσάς; 

Η επιλογή του δρόμου της Ανεξαρτησίας κρύβει εντιμότητα και μαχητικότητα, κατά την άποψη μου. Ναι, θα συμφωνήσω μαζί σας περί της ευκολίας εάν βρισκόμουν κάτω από την ομπρέλα κάποιου κόμματος, όμως, εν προκειμένω η συνταγή αυτή των κομμάτων έχει αποτύχει, κατά την προσωπική μου άποψη και οι νοοτροπίες τόσων χρόνων δεν μπορούν να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη. Δεν θεωρώ πως, υπάρχει η πρόθεση προς τούτο, παρά τις όποιες διακηρύξεις χάριν των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Εξάλλου, στόχος μου είναι να φέρω τα πάνω – κάτω σε αυτή την σαθρή πολιτική, που έχει εμφιλοχωρήσει ακόμα και στη νομοθετική εξουσία, που θα έπρεπε να απείχε από τον μικρόκοσμο των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Στόχος μου, δηλαδή, είναι η νομοθετική εξουσία επιτέλους να λειτουργήσει όπως οφείλει να λειτουργήσει, προς το συμφέρον του τόπου και των πολιτών μας. 

2. Το περιβάλλον σας πώς σχολιάζει την απόφαση σας;

Όλοι οι άνθρωποι γύρω μου έχουν αγκαλιάσει την υποψηφιότητα μου, αν και η μόνη τους κουβέντα είναι να προσέχω, γιατί ο πολιτικός στίβος είναι γεμάτος προκλήσεις που δοκιμάζουν τις ανθρώπινες αντοχές. Οι δικοί μου άνθρωποι με γνωρίζουν πολύ καλά και για αυτό βρίσκονται δίπλα μου, από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας της υποψηφιότητας μου, τον Αύγουστο του 2020. Δεν είμαι ονειροπόλος, αλλά έχω στόχο. Θεωρούν πως, μπορώ να προσφέρω στην Βουλή, γνωρίζοντας τις αρχές, την προσωπικότητα και την πορεία μου μέχρι σήμερα.

3. Θεωρείτε πως είναι έτοιμος ο Κύπριος ψηφοφόρος για μία ανεξάρτητη ψήφο ή επικρατεί περισσότερο η νοοτροπία «του κόμματος»; 

Η νοοτροπία των κομμάτων καλά κρατεί ακόμα και σήμερα και αυτό είναι ζήτημα, που με προβληματίζει ιδιαίτερα, αφού πολλοί είναι οι συμπολίτες μας, που παρά τα όσα έχουμε ακούσει και δει, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι έτοιμοι να δώσουν συγχωροχάρτι με το να ψηφίσουν και πάλι τα ίδια κόμματα. Με προβληματίζει, γιατί δεν είναι τόσο έτοιμοι να δώσουν την ευκαιρία σε Ανεξάρτητους. Μα, εάν δεν δοθεί η ευκαιρία πως μπορούν να γνωρίζουν, στο τέλος της μέρας, κατά πόσο θα μπορούσαν να αλλάξουν καταστάσεις; Δεν υπάρχει, έντιμα και ειλικρινά, πιο χαμηλό επίπεδο για να φθάσουμε από αυτό που βρισκόμαστε σήμερα. Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, αυτή των προσώπων, που, ήδη, έχουν αγκαλιάσει την υποψηφιότητα μου και δεν είναι λίγοι μέχρι τώρα. Για αυτό, λοιπόν, καλώ τους συμπολίτες μου, να σκεφτούν ξανά την τελική τους επιλογή και να δώσουν την ευκαιρία σε Ανεξάρτητες υποψηφιότητες και συγκεκριμένα να με τιμήσουν με την ψήφο τους.

4. Ποιοι είναι οι στόχοι σας σε περίπτωση εκλογής σας; Ποιες αλλαγές θα θέλατε να πραγματοποιήσετε; 

Αυτό που επιθυμώ διακαώς είναι επιτέλους να υπάρξει κράτος προνοίας στην Κύπρο μας και να συμβαδίσει με ένα συμπαγές κράτος δικαίου. Οι Νομοθεσίες μας χρειάζονται άμεσα εκσυγχρονισμό, ώστε να μπορέσουν να έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και κυρίως να συμβαδίσουν με τις ανάγκες του σήμερα και με τις σημερινές αξίες. Στόχος, δηλαδή, να υπάρξει βελτίωση των πολιτών της χώρας μας. Οφείλουμε να ψηφίσουμε Νόμους σωστούς, με σκεπτικό λογικό και εμπεριστατωμένο και κυρίως, που να μπορούν να βοηθήσουν τους δικηγόρους και τους δικαστές σε απόλυτο βαθμό, κατά την εφαρμογή τους. Συνεπώς, αυτοί είναι οι πρώτοι μου στόχοι, που θα ενδυναμωθούν με την επί συνεχούς βάσεως ενημέρωση των πολιτών, για το τι συμβαίνει κατά τις συνεδρίες των επιτροπών και της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε να έχουν απόλυτη και διαφανή εικόνα, για τα όσα πραγματεύονται στις συζητήσεις των Νομοθεσιών και το πως αντιμετωπίζονται από το σύνολο των βουλευτών. Όλα αυτά μέχρι να καταφέρω να δημιουργηθεί το κανάλι της Βουλής, που θα καλύπτει όλες τις συνεδρίες.

5. Είστε έτοιμος, να βρεθείτε στην Κυπριακή Βουλή, έναντι τόσων κομμάτων; 

Είμαι έτοιμος να βρεθώ απέναντι στην ευθύνη ενός Βουλευτή. Είμαι έτοιμος, όχι να κάνω αντιπολίτευση απλώς για να φωνασκώ εντός της Βουλής. Είμαι έτοιμος να ενσκήψω σοβαρά στο ρόλο μου ως Νομοθέτης και να επιφέρω αλλαγές και τομές στην Δικαιοσύνη, αλλά και στην κυπριακή πραγματικότητα. Γνωρίζω και επιθυμώ αυτό το ευγενές λειτούργημα. Είμαι, λοιπόν, έτοιμος να αναλάβω τον ρόλο αυτό, χωρίς να έχω το οποιοδήποτε συμφέρον και χωρίς να αρκούμαι ή και να αναμένω το οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Το αντίδωρο για εμένα είναι να καταφέρω τους στόχους μου. Αυτή θα είναι η επιτυχία της εκλογής μου και με αυτό τον τρόπο θα τιμήσω τους πολίτες, που θα με τιμήσουν με την επιλογή τους. Θέλω να κοιτάω πάντοτε τους συμπολίτες μου στα μάτια. Αυτό θα γίνει.

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας