Χαμόγελο του Παιδιού: Η καταγγελία της ανήλικης για τον ιερέα – Το εφιαλτικό χρονικό

Η ανήλικη που κατήγγειλε τον βιασμό της από ιερέα στα Κάτω Πατήσια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο “Χαμόγελο του Παιδιού” ζήτησε την υποστήριξη της Εθνικής Γραμμής SOS 1056 του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και άμεσα ενημερώθηκε με γραπτή Κατεπείγουσα Αναφορά η Εισαγγελέας Ανηλίκων Αθηνών.

«Το Χαμογελο του Παιδιού», ως Κέντρο Αναφοράς εκατοντάδων υποθέσεων για κάθε μορφής κακοποίηση, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο:

  • Επισημαίνει, για μία ακόμη φορά, τον καθοριστικο ρόλο που διαδραματίζει η έγκαιρη επικοινωνία ενός παιδιού με το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Εθνική Γραμμή SOS 1056 με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων Βίας που μπορεί να αντιμετωπίζει.
  • Χάρη στην ενημερότητα και την εμπιστοσύνη της ανήλικης να επικοινωνήσει το καλοκαίρι του 2021 με την Εθνική Γραμμή SOS 1056, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστήριξε ολιστικά το παιδί, κατέγραψε το ιστορικό κακοποίησής του και κινητοποιήθηκε άμεσα, προωθώντας κατεπείγουσα αναφορά στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών προς ενημέρωση για την ανάγκη άμεσων ενεργειών με στόχο την προστασία του νεαρού κοριτσιού.

Μία ακόμη υπόθεση της αργής και βασανιστικής καταστροφής του σώματος και της ψυχής ενός παιδιού, επιβεβαιώνει πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας, αλλά και όλα τα μέλη της κοινωνίας να γνωρίζουν τους τρόπους και τα εργαλεία με τα οποία μπορούν να δράσουν και να σώσουν τη ζωή ενός παιδιού σε κίνδυνο

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχρονικά δίνει έμφαση στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών, ένα φαινόμενο που αποτελεί θέμα Δημόσιας Υγείας κι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με βασικότερο εξ αυτών το γεγονός ότι δεν καταγγέλλεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το δεκάμηνο του 2021, έλαβε αναφορές για την κακοποίηση 1.338 παιδιών, εκ των οποίων μόνο για 11 παιδιά αναφέρθηκε σεξουαλική κακοποίηση.Ποσοστό ελάχιστο, σε σχέση με την πραγματικότητα.

Με αυτό ως δεδομένο, από το 2017, ο Οργανισμός υλοποιεί την πανελλαδική εκστρατεία «Μένει μυστικό» ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το ιστορικό της υπόθεσης, όπως καταγράφεται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Τον Αύγουστο του 2021 η ανήλικη κάλεσε στη Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ζητώντας υποστήριξη και περιγράφοντας την παρενόχληση που της είχε ασκήσει ο ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Δημήτριου Όπλων Κάτω Πατησίων, όπως και τους τέσσερις βιασμούς που είχε υποστεί από εκείνον. Το κορίτσι πλαισιώθηκε από το επιστημονικό προσωπικό και του προσφέρθηκε η ψυχολογική αποφόρτιση που χρειαζόταν. Επιπλέον, της δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις για το πώς θα μπορούσε να κινηθεί, πάντα με τη στήριξη του Οργανισμού.

Ακολούθησαν επικοινωνίες τον Οκτώβριο του 2021 κατά τις οποίες ενήλικα άτομα ενημέρωσαν στην Εθνική Γραμμή SOS 1056 για τις προαναφερθείσες πληροφορίες που τους είχε μεταφέρει  η ανήλικη. Κατόπιν, η ανήλικη κάλεσε εκ νέου, περιγράφοντας αναλυτικά τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον ιερέα. Το ίδιο το κορίτσι ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει με συγγενικό της πρόσωπο, προκειμένου εκείνο να αναφέρει όλες τις πληροφορίες στις αστυνομικές αρχές, καθώς δέχεται απειλές από τον ιερέα και θέλει να προστατεύσει, όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά και άλλες ανήλικες κοπέλες. Δεδομένου ότι η ανήλικη διέκοψε την επικοινωνία με το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής 1056, ενώ όσα είχε αναφέρει ήταν πάρα πολύ σοβαρά, ακολούθησε κατεπείγουσα αναφορά στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών για την εν λόγω υπόθεση.

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι καιρός να μη «Μένει Μυστικό»

Βοηθήστε και εσείς ένα παιδί να σωθεί έγκαιρα από τις ολέθριες επιπτώσεις κάθε μορφής κακοποίησης, επικοινωνώντας εσείς, ή προτρέποντας το ίδιο το παιδί να επικοινωνήσει απευθείας με το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», δωρεάν και ανώνυμα:

● Στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, η οποία είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

● Μέσω της Εφαρμογής CHAT1056, έναν νέο τρόπο άμεσης επικοινωνίας στη διάθεση κάθε παιδιού που υφίσταται κακοποίηση, ώστε να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια να συνομιλήσει μέσω γραπτού κειμένου.

Κάθε παιδί έχει απόλυτο δικαίωμα να είναι ασφαλές και προστατευμένο. Δεν υπάρχουν μυστικά που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα και μας θέτουν σε κίνδυνο. Αν αναγνωρίζεις πως έχεις υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, ακόμα και αν έχεις αμφιβολίες για το τι πραγματικά συνέβη, είναι η στιγμή να μιλήσεις. Να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη/-ος.

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας