Ο Γρηγόρης Λαμπράκης για τον Χρήστο Σαρτζετάκη: Ο αδέκαστος ανακριτής Το θεμα της ημέρας

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ως δικαστικός τίμησε το Δικαστικό Σώμα, που θυμίζει τον Γ. Τερτσέτη και τον Α. Πολυζωΐδη που με τη θέση τους έγιναν το παράδειγμα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Και το αξίωμα του Προέδρου το τίμησε με παρρησία και θάρρος πατριωτισμού.

Ως ανακριτής ο Σαρτζετάκης ανέλαβε την πιο δύσκολη υπόθεση, της πολιτικής δολοφονίας του αριστερού βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος, της τότε κυβέρνησης.

Το 1992 τυχαία συναντήθηκα στη παραλία της Θάσου με τον πρόεδρο Σαρτζετάκη, τον πλησίασα και του συστήθηκα, ότι είμαι ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, μου χαμογέλασε ευγενικά και καλόκαρδα. Αρχίσαμε μια συζήτηση για την υποθέση της δολοφονίας του πατέρα μου και για την απόλυση του από το δικαστικό σώμα. Στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε, χωρίς πρώτα να δικαστεί. Απολύθηκε από τις φυλακές της Χούντας μετά από διεθνή κατακραυγή το 1971, αναγκάστηκε το χουντικό καθεστώς των συνταγματαρχών, και για την υποδοχή του από συναδέλφους στο Παρίσι κ.α.

Με την πτώση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτη.

Μιλώντας φθάσαμε και στην υπόθεση του πατέρα μου.

Μου είπε ότι τα βασικά στοιχεία τα έδωσαν οι τρεις δημοσιογράφοι ( Γιώργος Ρωμαίος, του Βήματος, Γιώργος Μπέρτσος, Γιάννης Βούλτεψης της ΑΥΓΗΣ), και δεν μπορώ να μην πω ότι αν δεν υπήρχε ο εισαγγελέας Δελαπότρας, δεν γνωρίζω αν θα ολοκλήρωνα αυτή την ανακριτική έρευνα κάτω από τις πιέσεις και απειλές που δεχόμουν από τους ανωτέρους δικαστές και από τους πολιτικούς που είχαν σύνδεση με την κρατική εξουσία της εποχής.

Ήρεμα μου είπε ότι γράφει το βιβλίο του για αυτή την υπόθεση αυτή, και μου τόνισε ότι οι πραγματικοί δολοφόνοι δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη στην κοινή γνώμη.

Τον ρώτησα: θα τους αποκαλύψετε; Στάθηκε λίγο σιωπηλός και μου είπε ότι “δεν μπορώ γιατί θα υπάρξουν πολλές ανατροπές του πολιτικού συστήματος μας. Αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα αποκαλυφθούν…”.

Η γενναία στάση του αποτυπώθηκε στην ταινία “Ζ” του Κώστα Γαβρά, όπου και τον υποδύθηκε ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν.

Τα λόγια αυτά ακόμα και σήμερα είναι χαραγμένα στη συνείδηση μου.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης δεν είναι πια εδώ κι ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…


Γεννηθείς το 1960, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο νεότερος είναι γιος του Ήρωα της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη και της συντρόφου του Μαρίας Τσιρώνη. Πρόεδρος του Ιδρύματος Γρηγόρης Γ. Λαμπράκης αφιερωμένο στον αείμνηστο βουλευτή, αγωνιστή της Δημοκρατίας, Ειρηνιστή και Βαλκανιονίκη. Έχει διατελέσει για 30 χρόνια μέλος της οργανωτικής επιτροπής του μαραθωνίου της Αθήνας που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης.


Το θεμα της ημέρας
Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας