Διαχείριση της πανδημίας, όχι διχασμός της κοινωνίας
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Propago για την πανδημία του κορωνοϊού και τον τρόπο διαχείρισης από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε μέχρι σήμερα τον Covid-19 σαν σταθμάρχης, ανοιγοκλείνοντας τον διακόπτη του λοκντάουν ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ και χωρίς να λαμβάνει αυτονόητα προληπτικά μέτρα: πύκνωση των τεστ, ιδίως σε χώρους μαζικής εργασίας, ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, μετρημένο άνοιγμα του τουρισμού. Στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας πληρώνουμε σήμερα τη διαχειριστική ανικανότητα, τη διβουλία και τις εσωτερικές της αντιφάσεις (θα θυμόσαστε τον Υπουργό Ανάπτυξης να υπερασπίζεται στην εκπομπή του κ. Αυτιά την αναγκαιότητα αλλαγών στο take away και να τις παίρνει λίγες ώρες μετά πίσω).

Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία δεν είναι καλύτερα: τα μέτρα της όχι μόνον δεν ανάσχεσαν την ύφεση, την έφτασαν να είναι η τρίτη χειρότερη στην Ευρωζώνη. Εδώ όμως δεν πρόκειται για απλή ανικανότητα, αλλά μάλλον για ικανότητα διαχείρισης της κρίσης υπέρ των ισχυρών και των λίγων, αυτών που θα καλύψουν τα κενά της αγοράς, όταν φύγουν από τη σκηνή οι 4 στις 10 επιχειρήσεις που οι οργανώσεις των μικρομεσαίων υπολογίζουν ότι θα κλείσουν. Πρόκειται για  μια καθαρά ταξική επιλογή. Όταν μιλά ο υφυπουργός κ. Ζαβός ή ο κ. Πατέλης, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για επιχειρήσεις «ζόμπι» αυτές εννοούν. Μετά την προαναγγελθείσα αυτή εκατόμβη θα είναι θαύμα αν καταφέρουμε να φτάσουμε φέτος στο 3,5% ανάπτυξης που προβλέπει η Επιτροπή, μακριά από το 4,8% του προϋπολογισμού και έτη φωτός από ό,τι  χρειαζόμαστε για να καλύψουμε το ακραία υφεσιακό 2020. 

Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να αντιδρά με πανικό, αιφνιδιασμένος από την επιδείνωση των υγειονομικών χαρακτηριστικών της πανδημίας, που διέψευσε οδυνηρά την εικονική πραγματικότητα της προπαγάνδας του: κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 1300. Πώς εξηγείται τότε ότι όταν έφτασαν οι διασωληνωμένοι στους 600 εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες του ΕΣΥ και 130 ασθενείς περίμεναν τη σειρά τους σε λίστες αναμονής και σε απλά δωμάτια θεραπείας; Και σε τι άλλο εκτός από πανικό μπορεί να αποδοθεί η απόφαση να ελαφρυνθούν σήμερα μέτρα που λήφθηκαν όταν στις ΜΕΘ είχαμε 266 ασθενείς, ενώ τώρα είναι πάνω από 650;  

Ενόψει της διπλής αποτυχίας της, υγειονομικής και οικονομικής, η κυβέρνηση επιχειρεί έναν έσχατο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό: διχάζει την κοινωνία κατασκευάζοντας, στη βάση εντελώς τεχνητών διαχωριστικών γραμμών, έναν εσωτερικό εχθρό: το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σκοπό υπηρετούν δηλώσεις όπως του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ο πολιτικός βραχίονας της 17Ν» ή οι ακόμη πιο ακραίες του κ. Γεωργιάδη ότι από δόλο διαδίδει τον κορωνοϊό ως «βιολογικό όπλο» με τις διαδηλώσεις.   

Η αλήθεια είναι ότι δεν υποκινούμε εμείς τις διαδηλώσεις.  Η κοινωνία αντιδρά αυθόρμητα και μαζικά σε φαινόμενα αυθαιρεσίας, όπως έγινε στην Αμερική με το κίνημα black lives matter ή στην Πολωνία για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των γυναικών. Ούτε είναι αλήθεια ότι οι διαδηλώσεις ευθύνονται για την έξαρση της πανδημίας. Η αύξηση του ιικού φορτίου ήταν στα Χανιά 1000%, στο Ηράκλειο 683%,  στο Ρέθυμνο 136%, στον Αγ. Νικόλαο 695%. Έγιναν διαδηλώσεις εκεί; Ακόμη και η μελέτη που επικαλέσθηκε ψευδεπίγραφα στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης (Martin Lange και Ole Monscheuer. Spreading the Disease: Protest in Times of Pandemics»  https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3787921) υποστηρίζει ότι «οι μεγάλες συγκεντρώσεις δεν συμβάλλουν αυτομάτως στην αύξηση των περιστατικών COVID-19, αλλά αντιθέτως έχουν μονάχα οριακή επίδραση στις μολύνσεις COVID-19.

Η κοινωνία μας δεν αντέχει ένα νέο, τεχνητό διχασμό

Ακόμη μεγαλύτερο ψέμα και αισχρή συκοφαντία είναι η δήθεν υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην τρομοκρατία. Εδώ η Νέα Δημοκρατία είναι υπότροπη. Ανάλογες ήταν οι κατηγορίες και κατά του ΠΑΣΟΚ, όταν αποτελούσε το βασικό πολιτικό της αντίπαλο. «Η ΠΑΣΟΚική 17 Νοέμβρη εκτέλεσε τον Π. Μπακογιάννη» έγραφαν οι εφημερίδες της.  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σταθερό μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία. Η ΝΔ είναι, με τους άστοχους χειρισμούς της και την άρνηση εφαρμογής του δικού της νόμου που ανέδειξε ξανά ως πολιτικό ζήτημα ένα θέμα προ πολλού λυμένο στην κοινωνική συνείδηση.

Η κοινωνία μας δεν αντέχει ένα νέο, τεχνητό διχασμό. Αν δεν θέλει να ακούσει εμάς ο κ. Μητσοτάκης ας ακούσει τους ειδικούς, όπως ο καθηγητής Βατόπουλος, που ζητούν να υπάρξει ένα πολιτικό μορατόριουμ. Όχι μόνον να μην γίνονται δηλώσεις μίσους, όπως αυτές του κ. Γεωργιάδη, αλλά να απέχει η κυβέρνηση για λίγες εβδομάδες από την κατάθεση εμπρηστικών νομοσχεδίων, που πυροδοτούν τις κοινωνικές αντιδράσεις. Ένας πρέπει να είναι ο σκοπός όλων των πολιτικών δυνάμεων: να ενώσουν όλους τους Έλληνες στη μάχη εναντίον του πραγματικού εχθρού, της πανδημίας. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Β1 Τομέα Αθήνας

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας