Απόστολος Καραμπίνης: Στο κοινωνικό επιχειρείν κέρδος είναι ο συνάνθρωπος
Ο Απόστολος Καραμπίνης είναι Ιδρυτής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Karabinis Medical

Από τα πρώτα βήματα της καριέρας μου, η φιλοσοφία μου προς το επιχειρείν, προσανατολιζόταν ξεκάθαρα με γνώμονα την ολική ποιότητα στις υπηρεσίες και στα προϊόντα που θα προσφέρουμε ώστε να είμαστε χρηστικοί για τους αποδέκτες, τον κόσμο που μας τιμάει με την επιλογή του.  

Την έκφραση «κοινωνικός επιχειρηματίας» (social entrepreneur) την άκουσα για πρώτη φορά σε κάποιο επαγγελματικό ταξίδι μου στην Αμερική πριν χρόνια, και αμέσως ταυτίστηκα  με το νόημά της, δεδομένου ότι στο σύνολο της καριέρας μου κινήθηκα με αυτόν τον ορισμό στην απόλυτη ουσία του. 

Είναι λογικό ότι η ίδρυση κάθε εταιρείας έχει εκ πρώτης κερδοσκοπικό χαρακτήρα, για εμένα όμως το σημαντικότερο είναι το κέρδος να προέρχεται μέσα από την παροχή χρήσιμων προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία προσφέρουν ουσιαστική αξία στον τελικό αποδέκτη και τοιουτοτρόπως βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του.  Με αυτόν τον τρόπο το όφελος αποδεικνύεται κοινό.

Στην περίπτωση της Karabinis Medical, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας, με προϊόντα και υπηρεσίες, ο πρωταρχικός στόχος είναι η αναβάθμιση ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται λόγω της αμέριστης προσοχής που δίνουμε στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από το εξειδικευμένο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας μας. Η προσπάθειά μας έγκειται στο να αναγνωρίζουμε, να προλαβαίνουμε και να  εξυπηρετούμε στο μέγιστο δυνατόν τις ανάγκες του τελικού καταναλωτή, ακόμα και μετά την πώληση. Οι προσπάθειές μας έχουν αποδώσει καρπούς, αφού τόσο ο τζίρος όσο και η κερδοφορία μας, έχουν διπλασιαστεί από το 2010 μέχρι το 2020. 

Ένας από τους βασικότερους πυλώνες επιτυχίας για οποιαδήποτε εταιρεία, δε θα μπορούσε να είναι άλλος από το προσωπικό της, δεδομένου ότι τα σημαντικά έργα, επιτυγχάνονται από τους ανθρώπους. Ως κοινωνικός επιχειρηματίας λοιπόν, πιστεύω στην βέλτιστη ανταμοιβή του ανθρώπινου δυναμικού, οικονομική και ηθική, ως τρόπο επιστροφής σημαντικού μέρους της αξίας σε εκείνους που συνέβαλαν με σοβαρότητα και προσήλωση στην ανάπτυξή της εταιρείας. Η αναγνώριση και επιβράβευση, η αίσθηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο κοινός στόχος, η συνείδηση του εταιρικού «οικοσυστήματος» και η κοινή ιδέα ότι όλα είναι επιτευκτά, δημιουργούν μια παντοδύναμη και ετοιμοπόλεμη ομάδα που μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε είδους πρόκληση.

Τέλος, μια υγιής επιχειρηματική ηγεσία θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένη στις ανάγκες της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται, επιστρέφοντας και σε αυτήν μέρος της αξίας που δημιουργεί. Έτσι, η αξία επιστρέφεται στην ευρύτερη κοινότητα, που επιλέγει και στηρίζει την εκάστοτε εταιρεία, μέσα από πραγματικές, σοβαρές ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Προσωπικά, ως άνθρωπος, αδυνατώ να παραμείνω ανεπηρέαστος και αμέτοχος απέναντι στα πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα, ένα εκ των οποίων είναι η μέγιστη ανάγκη για στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και δομών της πολιτείας, ή το τεράστιο πρόβλημα και απειλή του πλανήτη μας από τη δυναστεία του πλαστικού και της γενικότερης ρύπανσης. 

Για το λόγο αυτό, μέσα από την εταιρεία μας, προσπαθούμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά και υπεύθυνα, επιλέγοντας δράσεις στήριξης, με μέγιστο θετικό αντίκτυπο. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι δράσεις μας για την ενίσχυση του αγώνα κατά της πανδημίας covid 19, όπου πραγματοποιήσαμε δωρεές ιατροτεχνολογικών προϊόντων προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την διευκόλυνση του εμβολιασμού της χώρας, καθώς και δωρεά χειρουργικών μασκών, θερμομέτρων και εξεταστικών γαντιών σε διάφορους φορείς που είχαν σοβαρές ανάγκες. 

Επιπρόσθετα, έχουμε συμβάλλει διαχρονικά με πολλές χορηγίες και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ο καθαρισμός παραλιών από πλαστικά, μια δράση που πραγματοποιούμε σε σταθερή βάση μαζί με τους αγαπητούς μου συνεργάτες.

Σας παραπέμπω στο πρόγραμμα Εταιρικής & Κοινωνικής Ευθύνης της Karabinis Medical «Σύμμαχος Ζωής», ώστε να έχετε μια συνολική εικόνα των δράσεων μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο καθένας από εμάς, ανεξαιρέτως θέσης, επαγγέλματος και ιδιότητας, όλοι μας πρέπει να εκπέμπουμε θετική ενέργεια αγάπη, σεβασμό και ενδιαφέρον για τον πλανήτη μας και όλους τους κατοίκους του, απλά και αληθινά. Αυτό αποτελεί την ελάχιστη προσφορά στο κοινό μας οικοσύστημα. 


Ο Απόστολος Καραμπίνης είναι Ιδρυτής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Karabinis Medical. Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα και ανήκει στην 3η γενιά της οικογένειας. Ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης το 1995 από τον πατέρα του κ.Νικόλαο Καραμπίνη και κατάφερε να εφαρμόσει σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της, τη βασική και θεμελιώδη αρχή του: «απόλυτη εξειδίκευση στους τομείς ενασχόλησης και σωστή φροντίδα της υγείας του ανθρώπου». Με σπουδές στην Οικονομία & τη Διοίκηση και έχοντας δημιουργήσει από πολύ νέος έναν δυναμικό χαρακτήρα, πολύ γρήγορα κατάφερε να μετατρέψει την οικογενειακή επιχείρηση σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική εταιρεία, θέτοντας εφικτούς επιχειρηματικούς στόχους και εφαρμόζοντας ευρωπαϊκά πρότυπα ώστε να κυριαρχήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας