Μεταναστευτικό – Κύπρος ώρα μηδέν Το θεμα της ημέρας

Για μία ακόμη χρονιά, η Κύπρος παραμένει η πρώτη χώρα σε αιτήσεις ασύλου αναλογικά με τον πληθυσμό της. Είναι ώρα να αντιληφθούν όλοι, ότι το κοινωνικό αυτό φαινόμενο έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Η αιτία της μετανάστευσης είναι ο πόλεμος, η φτώχεια, η έλλειψη δημοκρατίας. Είμαστε υπόχρεοι μέσα από τις διεθνείς συνθήκες, να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο.

Πέραν όμως της υποχρέωσής μας, ούτως η άλλως ο ευρωπαϊκός πολιτισμός πάντοτε προήγαγε την αλληλεγγύη και την ηθική. Οι Κύπριοι βιώσαμε τον πόλεμο και την προσφυγιά και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να αναγκάζεσαι να εγκαταλείψεις την πατρίδα σου. Γνωρίζουμε πως να τείνουμε χέρι βοηθείας στους ανθρώπους που κινδυνεύουν πραγματικά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε απαράδεκτα φαινόμενα ρατσισμού.

Από την άλλη, τα πρακτικά προβλήματα αυτού του ζητήματος είναι τεράστια. Μαζί με τους πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, υπεισέρχονται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και άτομα τα οποία δεν προέρχονται από χώρες με πολεμικές συγκρούσεις ή εμφύλιες μάχες.

Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο για την Κυπριακή Δημοκρατία να υποδεχτεί, να φιλοξενήσει και να διαχειριστεί, τους σημερινούς αριθμούς μεταναστών. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε δεκάδες χιλιάδες αιτητές. Σε αυτούς τους αιτητές, έχουμε ασυνόδευτα παιδιά, άλλους που δηλώνουν ανήλικοι και χιλιάδες που προέρχονται από ασφαλείς χώρες.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα κατεχόμενα μέσω αεροπλάνων από την Κωνσταντινούπολη. Άλλοι εισέρχονται με βάρκες από τα παράλια των ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ερχόμενοι και αυτοί από την Τουρκία ή τη Συρία.

Η συντριπτική πλειοψηφία είναι άντρες νεαρής ηλικίας, υγιείς και με χρήματα αλλά χωρίς τα έγγραφά τους, μιας και τους συμβουλεύουν οι διακινητές να τα καταστρέψουν. Έχουμε αρκετές ύποπτες δραστηριότητες διάφορων οργανώσεων και κυκλωμάτων που φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση αυτών των ανθρώπων και αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τη δικαιοσύνη.

Εδώ είναι που πρέπει να αρχίσουν να εντείνονται οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις διωκτικές αρχές. Είμαστε μια μικρή χώρα και αποτελούμε πύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίπλα σε όλους τους κατατρεγμένους που προσπαθούν να επιβιώσουν τίμια και νόμιμα στον τόπο μας, αλλά παράλληλα, είμαστε απέναντι στους παράνομους που εκμεταλλευόμενοι τα μαζικά προσφυγικά κύματα και τις παθογένειες του συστήματος βρίσκονται στην Κύπρο.

Κάναμε πράγματα και δεν το αμφισβητεί κανείς. Θεσπίσαμε κατάλογο ασφαλών χωρών ώστε να ξεκινήσουν οι επιστροφές προσφύγουν που δεν κινδυνεύουν στις πατρίδες τους και ενισχύσαμε τη μονάδα των εξεταστών με πρόσθετα άτομα, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για εξέταση κάθε αβάσιμης αίτησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι όμως αρκετά.

Στο πλαίσιο της νέας μεταναστευτικής πολιτικής, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τους εικονικούς φοιτητές, τους εικονικούς γάμους μέσω αλλαγής των νομοθεσιών και να εντείνουμε τους ελέγχους δια θαλάσσης και των κατεχόμενων εδαφών. Χρειάζεται αυστηρός έλεγχος από τους αστυνομικούς που επιτηρούν την Πράσινη Γραμμή και πρέπει να ενισχυθεί το έργο τους με τη χρήση της τεχνολογίας.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο να επαναπροσδιοριστούν οι ποινές για τους διακινητές ώστε αυτές να καταστούν αποτρεπτικές. Η ασφάλεια είναι απαραίτητη για την πρόοδο και ευημερία των πολιτών και ο αγώνας αυτός πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους.

Στην πολιτική δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Είναι αδήριτη η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση για αποτροπή, βελτίωση και αντιμετώπιση. Συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Έχω τονίσει άπειρες φορές από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ότι οι διμερείς συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών πρέπει να συνάπτονται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι να εναπόκειται η σύναψη στο κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού πρέπει να σταματήσει τώρα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει κοινή αντίληψη και πλήρης αποφασιστικότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Ο Λουκάς Φουρλάς είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ & ΕΛΚ

Το θεμα της ημέρας
Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας