Μακάριος – Κίσινγκερ και ο Φάκελος της Κύπρου

Tο πόρισμα της Βουλής βασίστηκε και σε χαλκευμένα έγραφα και τηλεγραφήματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, επανειλημμένα για χρόνια τώρα, σε ομιλίες του και τηλεοπτικές εκπομπές παρουσιάζει διάφορα έγγραφα σε μια προσπάθεια του να πείσει την κοινή γνώμη για την ευθύνη ξένων δυνάμεων και Κυβερνήσεων για την τραγωδία του 1974. Ευθύνη έχουν πολλοί στην Κύπρο, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.


Με βάση ισχυρισμό του κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, ο Χένρυ Κίσινγκερ, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1974, είχε αποστείλει κωδικοποιημένο “τηλεγράφημα” στις 4/5/74 στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Λευκωσία, και ζητά την ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Αναφέρει σχετικά : «There : you will proceed to the final cure of the Archbishop Makarios….».Αφού το τηλεγράφημα ήταν κωδικοποιημένο γιατί δεν κωδικοποιήθηκε και το όνομα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου; Ακόμη, γιατί απευθυνόταν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Λευκωσία; Λογικά το “τηλεγράφημα” έπρεπε να αποσταλεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και στην Χούντα.


Σημειώνεται ότι ο Χένρυ Κίσινγκερ στις 6/5/1974 ζήτησε τηλεφωνικά από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, να πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία συνάντηση του ιδίου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Αντρέι Γκρομίκο, με τον Μακάριο να φιλοξενεί την επομένη, 7/5/1974, την συνάντηση των δυο Υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πώς δικαιολογείται η/και πως ερμηνεύεται ο Κίσινγκερ να στέλνει τηλεγράφημα για ανατροπή του Μακαρίου και μετά από 2 μέρες να του ζητά εξυπηρέτηση για συνάντηση του με τον Γκρομίκο. Σημειώνεται ότι στην συνέχεια ο Κίσινγκερ αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για τον οικοδεσπότη Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, δημόσια, αλλά και με τηλεγραφήματα που απέστειλε, μετά την συνάντηση με τον Γκρομίκο στην Λευκωσία.

Το δεύτερο “τηλεγράφημα” (που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της επιτροπής της Βουλής) με ημερομηνία 4/6/1974 φέρει τον Κίσινγκερ να ζητά συνθηματικά:«Clean the table of our Ambassador in Cyprus…». Αυτό το “τηλεγράφημα” του δόθηκε η εξήγηση ότι αναφερόταν στο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρότζερ Ντέιβις, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 19 Αυγούστου 1974, κατά την διάρκεια διαδηλώσεων και ανεξέλεγκτων πυροβολισμών εναντίον της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Λευκωσία. Αναφέρεται ότι ο Ρότζερ Ντέιβις προτάθηκε για την θέση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο και μετά την συγκατάθεση της Κυβέρνησης Μακαρίου ο νέος Πρέσβης ήλθε στην Κύπρο και στις 10 Ιουλίου 1974 έδωσε τα διαπιστευτήρια του.


Πώς δικαιολογείται ο Κίσινγκερ, η Κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ να παίρνουν απόφαση να “δολοφονηθεί” ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, ο οποίος δεν είχε καμία ανάμειξη στις εξελίξεις και αντιπαραθέσεις στο νησί. Το “τηλεγράφημα” (4/6/1974) προηγήθηκε του διορισμού του!

Γεγονότα που ακολούθησαν


Στις 11/7/1974 πραγματοποιείται, μετά από αίτημα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, συνάντηση με τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο. Στην συνάντηση ο Μακάριος ζήτησε όπως οι ΗΠΑ βοηθήσουν για εκτόνωση της κρίσης με την τότε στρατιωτική Κυβέρνηση της Ελλάδας. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης Ντέιβις στο εκτενές τηλεγράφημα του στον Κίσινγκερ μετά την συνάντηση: «He (Makarios) would not tolerate Greek opposition leaders moving to Cyprus whether it be from Paris, the US or Ottava. Specifically, he said, Andreas Papandreou would not be welcome in Cyprus». Kαι καταλήγει ο Πρέσβης: «Archbishop concluded by reaffirming his great admiration for U.S., President and the Secretary and for what they were accomplishing for world peace».


Υπάρχει και συνέχεια των σχέσεων Μακαρίου- Κίσινγκερ τις κρίσιμες μέρες του Ιουλίου του 1974.

Στις 19 Ιουλίου 1974 ο Μακάριος, μέσω της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, ζητά συνάντηση με τον Χένρυ Κίσινγκερ. Η συνάντηση Μακάριου-Κίσινγκερ ορίστηκε και πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22/7/1974 (τρίτη μέρα της Τουρκικής Εισβολής). Με βάση το έγγραφο συνομιλίας (του Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ) αναφέρεται: «Ο Κίσινγκερ συναντήθηκε ιδιωτικά με τον Μακάριο για 1 ώρα και 20 λεπτά. Ο Μακάριος παρέδωσε στον Κίσινγκερ χειρόγραφο με τις έξι προτάσεις του για επίλυση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων αιτημάτων για επιστροφή στο status quo ante και την δημιουργία μικτής αστυνομικής δύναμης στο νησί με ίση εκπροσώπηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ζήτησε και ξανασυναντήθηκε με τον Χένρι Κίσινγκερ στις 29 Ιουλίου 1974. Με βάση το έγγραφο συνομιλίας (του Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ) αναφέρετε και η ακόλουθη τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου. «Μακάριος: Οι Σοβιετικοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και το ενδιαφέρον τους για αυτό το πρόβλημα δεν είναι πραγματικό. Χθες ζήτησαν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και απογοητευτήκαμε πολύ που αποδείχθηκε χάσιμο χρόνου. Αλλά, όπως είπα, σε κάποιο βαθμό οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν έδαφος στους Σοβιετικούς. Κίσινγκερ: Έχουμε τρία μέρη να εξετάσουμε και επομένως η πολιτική μας είναι πιο περίπλοκη από ότι για κάποιον που υποστηρίζει μόνο ένα από τα μέρη.»

Η εφημερίδα «The New Yorκ Times» αναφέρει για την συνάντηση στην έκδοση της 30ης Ιουλίου 1974: «Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Κίσινγκερ για περισσότερο από μία ώρα σήμερα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πραγματικά πολύ εποικοδομητικός στις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού». O Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανάφερε σε δημοσιογράφους στο λόμπι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον κ. Κίσινγκερ στο πλευρό του, «Νομίζω ότι ο Δρ. Κίσινγκερ προτιμά τη σιωπηλή (silent) διπλωματία. Ο Δρ. Κίσινγκερ παίζει όλο και πιο εποικοδομητικό ρόλο στο παρασκήνιο».

Με βάση τα ποιο πάνω και με αφού διαπιστώσαμε ότι τα δυο “τηλεγραφήματα” είναι χαλκευμένα και ότι στόχο είχαν και έχουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες, καλώ τον κ. Σιζόπουλο και την επιτροπή που ετοίμασε το πόρισμα του Φακέλου Κύπρου να δηλώσουν δημόσια, από που προμηθεύτηκαν τα “τηλεγραφήματα” και κατά ποσό εξέτασαν την γνησιότητα τους. Έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν την κοινή γνώμη, αλλά και να τα αποσύρουν από το πόρισμα, αν δεν υπάρχει βεβαίωση της γνησιότητας τους.

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας